Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Nieuwbouw: het voordeel van vrij op naam (v.o.n.)

28 Jun 2024, leesduur:

Bij je zoektocht naar een nieuwbouwwoning, zul je vaak de term 'vrij op naam’ (of v.o.n.) tegenkomen. Maar wat betekent dit precies en waarom is het voordelig? Ontdek in dit artikel hoe vrij op naam jou geld kan besparen bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

Bij de aankoop van een woning zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Kies je voor bestaande bouw, dan ben jij als koper verantwoordelijk voor deze kosten, ook wel 'kosten koper’ (of k.k) genoemd. Deze kosten omvatten:

- De overdrachtsbelasting (dit bedraagt 2% van de koopsom)
- De notariskosten voor het verzorgen van de leveringsakte

Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan worden de bovenstaande kosten door de verkopende partij betaald. Dit betekent dus dat jij deze uitgaven niet zelf hoeft te dekken en dat scheelt jou aanzienlijk in de totale kosten.

De financiële voordelen van vrij op naam
Het kopen van vrij op naam kan je flink wat geld besparen. Bij bestaande bouw kunnen de kosten oplopen tot wel 6 procent van de totale koopsom, terwijl dit bij nieuwbouw meestal rond de 2 à 3 procent van de koopsom bedraagt.

Welke kosten betaal je wel zelf?
Hoewel vrij op naam een flink stuk van de kosten dekt, zijn er wel enkele uitgaven die je zelf moet betalen, zoals advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten maak je echter ook bij de aankoop van een bestaande woning.

Kies voor nieuwbouw
Het kopen van vrij op naam biedt jou dus aanzienlijke financiële voordelen. Door de besparing op de overdrachtsbelasting en de notariskosten kan het bedrag dat je betaalt aan bijkomende kosten aanzienlijk lager uitvallen dan bij een bestaande woning. Maak de keuze voor nieuwbouw en ontdek de voordelen van vrij op naam!

Auteur Brût Communicatie
Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie