Hey! Login of meld je aan

Fase 6: De bouw

In deze fase staat de bouw centraal. Het bouwproces bestaat uit verschillende fasen. We bespreken de fases en leggen uit waarom jij niet stil hoeft te zitten tijdens de bouw.

knuffelend koppel met sleutels in de hand

Samen schrijven wij onze woonreis!

Bij Nieuw Wonen Nederland hechten wij waarde aan jouw ervaring. Deel jouw ervaring bij de stap 'De bouw' in het aankoopproces. Zo kunnen wij jou de beste ervaring geven.

Een nieuwbouwhuis in de steigers
Het laatste nieuws over: De bouw

Dit is waar je op moet letten bij de bouw

Yes, de bouw van je aanstaande woning is begonnen! Het moment dat je je nieuwe droomplek kunt betreden, komt steeds dichterbij. Om tijdens de bouwperiode zelf grip op de situatie en planning te houden, hebben we enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje gezet.

Lees verder Meer nieuws
foto van een woonkamer

De bouw in een notendop

Zodra de planning rond is, alle vergunning verkregen zijn, de grond bouwrijp is en een vooraf vastgesteld percentage van de woningen is verkocht, start de bouw. Dit bouwproces bestaat uit vier fases; de planning en voorbereiding, de ruwbouwfase en de afwerkfase. Tijdens het bouwen, word je door de kopersbegeleider op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en eventuele kijkdagen. Tijdens de kijkdagen kun je de bouwplaats bezoeken. Vergeet dan vooral niet om foto’s te maken. Dit kan later goed van pas komen!

Zoek een makelaar bij jou in de buurt

Bij NieuwWonen vinden we samen de aanbieder die het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen over de bouw

Hier staan wat voorbeelden van veelgestelde vragen over de bouw

Wat is de geschatte duur van de bouwfase?

Hoelang het duurt voordat het bouwproject voltooid is, hangt af van verschillende dingen zoals hoe groot en ingewikkeld het project is, of er genoeg mensen en materialen beschikbaar zijn, het weer, en of er onverwachte problemen opduiken tijdens de bouw. Over het algemeen kan het variëren van een paar maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van wat er gebouwd wordt en hoe de omstandigheden zijn.

Wat zijn de stappen in het bouwproces?

Het bouwproces omvat over het algemeen verschillende stappen, waaronder: i. Planning en ontwerp: Dit omvat het opstellen van bouwplannen, het verkrijgen van vergunningen en het vaststellen van het budget. ii. Grondwerken: Hierbij wordt de bouwplaats voorbereid door de grond te egaliseren, funderingen te leggen en eventueel riolering en nutsvoorzieningen aan te leggen. iii. Ruwbouw: Dit is het eigenlijke bouwen van de structuur, inclusief het plaatsen van muren, vloeren, en dak. iv. Afwerking: Na de ruwbouw worden afwerkingen aangebracht zoals isolatie, binnenmuren, vloerafwerking, schilderen en installeren van sanitair en elektriciteit. v. Inspectie en goedkeuring: Er vinden verschillende inspecties plaats tijdens het bouwproces om ervoor te zorgen dat aan alle bouwvoorschriften en -normen wordt voldaan. vi. Oplevering: Zodra de bouw is voltooid en alle inspecties zijn doorlopen, wordt het bouwproject opgeleverd aan de eigenaar of opdrachtgever.

Hoe worden wijzigingen in het bouwplan beheerd?

In de bouwsector worden wijzigingen in het bouwplan beheerd via een proces dat bekend staat als wijzigingsbeheer. Wanneer er veranderingen nodig zijn, zoals voorgesteld door de opdrachtgever, architecten, ingenieurs of andere betrokken partijen, worden deze geïdentificeerd en gedocumenteerd. De voorgestelde wijzigingen worden vervolgens beoordeeld op hun haalbaarheid, impact en andere relevante factoren. Indien goedgekeurd, worden ze geïmplementeerd in het bouwplan na communicatie met alle betrokken partijen.

Worden er voortgangsrapporten verstrekt tijdens de bouwfase?

Ja, voortgangsrapporten worden regelmatig verstrekt tijdens de bouwfase. Deze rapporten bevatten informatie over de voltooide werkzaamheden, kosten, kwaliteitscontrole, risico's, veiligheid, en communicatie. Ze helpen belanghebbenden om de status van het project te begrijpen en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

Wat zijn de geplande mijlpalen tijdens een bouwfase?

Tijdens een bouwfase worden verschillende mijlpalen gepland om de voortgang van het project te meten en belangrijke stappen te markeren. Enkele typische geplande mijlpalen zijn: i. Start van de bouw: Begin van de werken na voorbereiding. ii. Voltooiing fundering en ruwbouw: Fundament en hoofdstructuur gereed. iii. Dakconstructie klaar: Dak geplaatst voor weerbescherming. iv. Voltooiing technische installaties: Elektrisch, sanitair en HVAC afgerond. v. Afwerkingen gereed: Interieur- en exterieurafwerking voltooid. vi. Oplevering aan opdrachtgever: Overdracht van het project na inspectie.

Hoe wordt omgegaan met eventuele vertraging in de bouwfase?

Als je te maken krijgt met vertragingen in de bouwfase van je nieuwbouwwoning, is het belangrijk om open communicatie te behouden met de bouwer, het bouwcontract zorgvuldig te raadplegen, alle documentatie goed bij te houden, juridisch advies in te winnen indien nodig, alternatieve accommodatie te overwegen, te onderhandelen over compensatie en geduldig maar vastberaden te blijven in het streven naar een oplossing die je belangen beschermt.