Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Motie tijdelijke doorbouwgarantie aangenomen

13 Nov 2023, leesduur: 2 minuten

De Tweede Kamer keurt de doorbouwgarantie van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid/GroenLinks goed. Dit stelt projectontwikkelaars in staat sneller te bouwen zonder het vereiste voorverkooppercentage.

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat positief tegenover de invoering van een doorbouwgarantie. Deze regeling zou projectontwikkelaars in staat stellen om sneller te starten met de bouw, zelfs als het beoogde percentage voorverkoop nog niet is bereikt. Het doel van deze maatregel is om het risico op vertragingen in de woningbouw te verminderen, veroorzaakt door toenemende inflatie, stijgende rentetarieven en aarzelingen bij potentiële kopers.

Het initiatief voor de doorbouwgarantie komt van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid/GroenLinks. Volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie worden steeds meer woningbouwprojecten stopgezet door achterblijvende verkopen, wat het woningtekort verder vergroot. Grinwis en zijn collega Henk Nijboer van de PvdA zijn echter van mening dat deze woningen na voltooiing snel zullen worden verkocht. Hierdoor zouden kopers niet langer twee jaar of langer hoeven te wachten tot de bouw is voltooid, met bijkomende hypotheeklasten en onzekerheid over de ontwikkeling van de huizenprijzen gedurende die periode.

Eerder was er al vraag naar een garantieregeling, maar zowel de minister van Volkshuisvesting als de minister van Financiën waren sceptisch. Ze vreesden voor te gemakkelijke risicoafwenteling op de overheid en er ontbrak een solide financiële dekking. De ChristenUnie en de PvdA overtuigden de Kamer door een beroep te doen op beschikbare middelen, waaronder opbrengsten uit de verhoging van de Bankenbelasting en de dividendbelasting op de inkoop van eigen aandelen.

Auteur Nieuw Wonen Nederland
Over dit artikel
Auteur Nieuw Wonen Nederland