Hey! Login of meld je aan

Fase 3: De financiering

In deze fase leggen we je globaal uit hoe de financiering van een nieuwbouwwoning in elkaar zit, hoe je het regelt, wat je moet bespreken in een financieringsgesprek.

knuffelend koppel met sleutels in de hand

Samen schrijven wij onze woonreis!

Bij Nieuw Wonen Nederland hechten wij waarde aan jouw ervaring. Deel jouw ervaring bij de stap 'De financiering' in het aankoopproces. Zo kunnen wij jou de beste ervaring geven.

Een hand die een rekenmachine bedient
Het laatste nieuws over: De financiering

Alles wat je moet weten over een hypotheek bij nieuwbouw

Nadat je de koopaannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning hebt getekend, is het tijd om je hypotheek aan te vragen. Tussen een hypotheek bij bestaande bouw en een hypotheek bij nieuwbouw zitten een aantal verschillen. We leggen je uit hoe het in z'n werk gaat.

Lees verder Meer nieuws
kamer vol verhuisdozen

De financiering in een notendop

De financiering van je nieuwbouwwoning is een belangrijk onderdeel in het proces. Voordat je je voor een woning inschrijft, is het belangrijk om inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Zo kun je bepalen of je de woning waar je interesse in hebt, kunt veroorloven. Zorg er daarom voor dat je een afspraak maakt met de betrokken makelaar en een financieel adviseur of hypotheekadviseur. Zij kunnen je in een financieringsgesprek meer vertellen over de hoogte van een mogelijke hypotheek. Wanneer je met een hypotheek je nieuwbouwwoning wilt financieren, krijg je een bouwdepot. Dit is een rekening waar de geldverstrekker een afgesproken bedrag op stort en waaruit jij de koop- en aanneemsom betaalt. Daarnaast krijg je in sommige gevallen te maken met grondrente, bouwrente en/of rente tijdens de bouw.

Keuze uit meer dan 40 hypotheekspecialisten

Bij NieuwWonen vinden we samen de aanbieder die het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen over financieren

Hier staan wat voorbeelden van veelgestelde vragen over verhuizen

Hoeveel geld heb ik nodig voor een hypotheek bij een nieuwbouwwoning?

Wanneer je besluit een hypotheek af te sluiten, zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Sinds 1 januari 2018 is het niet langer mogelijk om deze kosten mee te financieren in je hypotheek. Dit betekent dat je eigen geld moet inbrengen om de hypotheek af te sluiten. Over het algemeen moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de aankoopprijs. Bovendien heb je de mogelijkheid om extra eigen vermogen in te brengen, waarmee je de hypotheek en dus ook de maandelijkse lasten kunt verlagen.

Hypotheek zonder vast contract afsluiten

Ook als je geen vast contract hebt, bijvoorbeeld als je een jaarcontract hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Je mogelijkheden hangen af van je persoonlijke situatie. Welk soort contract je hebt, speelt hierbij een belangrijke rol, net als een intentieverklaring. Deze informatie is nodig om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen.

Kan ik mijn hypotheek ook zelf afsluiten, zonder advies?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om een hypotheek zelf af te sluiten zonder financieel advies. Dit wordt vaak aangeduid als "execution only" hypotheekdienstverlening. Het betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past, zonder advies van een financieel adviseur.

Welke kosten zijn er bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

Bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning kunnen diverse kosten komen kijken, waaronder hypotheekadvieskosten, taxatiekosten, notariskosten, bouwrente, afsluitprovisie, NHG-kosten en kosten voor het aanvragen van de hypotheekakte bij de notaris. Het is belangrijk deze kosten in kaart te brengen en te budgetteren, aangezien ze kunnen variëren per situatie en hypotheekverstrekker. Vaak zitten veel van deze kosten bij nieuwbouw aan de kant van de ontwikkelaar.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is eigenlijk een soort spaarpot die je bij je hypotheek krijgt als je een huis gaat bouwen of verbouwen. In plaats van dat je al het geld in één keer krijgt, wordt er een bedrag apart gezet voor de bouwkosten. Dat geld wordt dan in stukjes uitgekeerd, meestal als je facturen hebt van de bouwwerkzaamheden. Op die manier wordt voorkomen dat het geld voor andere dingen wordt gebruikt en kun je het echt alleen gebruiken voor de bouw of verbouwing. Bouwdepots zie je vaak bij nieuwbouwhuizen of grote renovaties.

Kun je bij nieuwbouw de kosten van meerwerk meefinancieren?

Ja, het is mogelijk om de kosten voor meerwerk mee te financieren bij nieuwbouw. Meerwerk zijn aanpassingen of toevoegingen aan een standaard nieuwbouwwoning die de koper wenst. Dit kan bijvoorbeeld via het opnemen van de kosten in het totale hypotheekbedrag. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit de totale kosten van de woning zal verhogen en mogelijk invloed kan hebben op de maximale lening die u kunt krijgen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat u een beslissing neemt.