Hey! Login of meld je aan
Innovatie

Alles wat je moet weten over een hypotheek bij nieuwbouw

14 Mar 2023, leesduur: 3 minuten

Nadat je de koopaannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning hebt getekend, is het tijd om je hypotheek aan te vragen. Tussen een hypotheek bij bestaande bouw en een hypotheek bij nieuwbouw zitten een aantal verschillen. We leggen je uit hoe het in z'n werk gaat.

Om een hypotheek af te kunnen sluiten welke goed aansluit op jouw situatie, nemen we je mee in de zaken waar je rekening mee moet houden. Zo betaal je niet te veel en weet je van tevoren precies wat je kunt verwachten.

Verschillende soorten hypotheken
Allereerst maakt het uit of je voor het eerst een hypotheek gaat afsluiten of je je oude hypotheek meeneemt naar je nieuwe woning. Sluit je een nieuwe hypotheek af, dan kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, waarvan een deel rente is en een deel aflossing. Kies je voor een lineaire hypotheek, dan is het bedrag aan aflossing vast en wordt het bedrag aan rente bepaald op basis van het openstaande bedrag van je lening. Dit bedrag wordt dus iedere maand lager. Een hypotheekadviseur kan je adviseren over welke hypotheekvorm het meest gunstig is in jouw situatie.

Heb je al een hypotheek, dan kun je deze vaak meenemen of de hypotheek over laten sluiten bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Als je nieuwbouwwoning duurder is dan je huidige woning, dan sluit je tevens een aanvullende hypotheek af. Verwacht je daarbij overwaarde van je huidige woning bij de verkoop, dan kun je gebruikmaken van een overbruggingskrediet.

Let op de geldigheid van de hypotheekofferte
Je kan een hypotheekakte pas tekenen als de grond aan je wordt overgedragen. Als nog niet alle woningen binnen een project zijn verkocht, dan kan dit best een tijdje duren. Let daarom bij het aanvragen van je hypotheek op de geldigheid ervan. Het is mogelijk dat een hypotheekvoorstel met een bepaalde rente bijvoorbeeld maar een paar maanden geldig is.

Hoe zit het met de betalingen van de hypotheek?
Van tevoren weet je niet precies wanneer je begint met het betalen van de hypotheek. Dit begint pas op het moment dat de grond wordt overgedragen. Eerst worden uit de hypotheek de kosten betaald voor de aankoop van de grond en de al uitgevoerde bouw. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot. Hier worden de komende bouwwerkzaamheden uit betaald.

Ook al woon je nog niet in je nieuwe woning, je betaalt tijdens de bouw al hypotheekrente en eventueel aflossing. Over het bedrag dat in het bouwdepot zit, ontvang je wel rente. Het bouwdepot wordt gedurende de bouw vordert steeds lager, dus houd er rekening mee dat je hypotheeklasten omhoog gaan. Je kosten per maand zullen dus variabel zijn.

Dubbele kosten
Heb je al een koop- of huurwoning, dan ga je te maken krijgen met dubbele kosten. Samen met een hypotheekadviseur kun je bepalen wat haalbaar is per maand. Het is daarbij goed om te weten dat je zowel van je huidige koopwoning (als je deze hebt), je nieuwe hypotheek en eventueel ook je overbruggingskredit rente kan aftrekken bij je belastingaangifte.

Auteur Brût Communicatie
Over dit artikel
Auteur Brût Communicatie